Meest voorkomende fouten bij rijexamens

Meest voorkomende fouten bij rijexamens

Vermijd deze fouten bij het behalen van je rijbewijs

Je hebt alle rijlessen goed gevolgd. Je hebt je bijzondere verrichtingen ook goed geoefend. Het is tijd om je rijbewijs te halen. Er begint zich al zweet te vormen op je voorhoofd. Wat als je fouten maakt? Als je het erg druk hebt met welke fouten je kunt maken, kun je niet op je gemak rijden. Lees hier daarom over de meest gemaakte fouten tijdens rijexamens en zet ze dan uit je hoofd!

Je vergeet in de spiegels te kijken

Je moet het in je omgeving vast vaak hebben gehoord: gezakt, omdat er niet genoeg in de spiegels gekeken werd. Hoewel het een simpele handeling is, wordt het vaak vergeten. In sommige verkeerssituaties is dit minder relevant dan in andere, maar omdat je het goed onder de knie moet hebben, is het belangrijk dat je altijd in de spiegels kijkt.

Je geeft geen voorrang

Bestuurders van rechts hebben altijd voorrang. Dat geldt ook voor fietsers. Rijd je op een onverharde weg, dan moet je voorrang geven aan alle bestuurders op de verharde weg. Daarnaast geef je altijd voorrang aan voetgangers. Vaak wordt dit laatste vergeten, omdat de voetganger langzamer is dan de automobilist. Wees hier dus waakzaam voor!

Je rijdt te langzaam

Doordat je goed weet wat de snelheidslimieten zijn, zorg je ervoor dat je tijdens het rijexamen nooit te hard rijdt. Dit kan er echter voor zorgen dat je te langzaam rijdt en daarmee andere bestuurders lastig valt. Pas op dat je uit enthousiasme niet te hard rijdt, maar ook niet te langzaam gaat rijden. Ook hier kun je door zakken.

Je kent de verkeersborden niet

Je kent wellicht alle basisregels uit je hoofd, maar als je de verkeersborden niet kent, kom je niet ver tijdens je rijexamen. Leer daarom alle verkeersborden en hun betekenis goed, niet alleen voor je theorie-examen, maar ook voor echte werk. Zo zit je tijdens je rijexamen nooit met een mond vol tanden achter het stuur.

Je zenuwen nemen het stuur over

Gezonde zenuwen mogen er wezen, maar laat je zenuwen het stuur niet overnemen tijdens je rijexamen. Wat vaak gebeurt tijdens rijexamens, is dat als de kandidaat één fout maakt, er meer zullen volgen. Ga je op voor je rijbewijs? Doe het rustig aan en rijdt zelfverzekerd. Hetzelfde geldt voor je motorrijbewijs, waar we hier enkele tips over delen.