Welke motorhelm past bij mij?

Welke motorhelm past bij mij?

Welke motorhelm past bij mij?

Wij helpen je de juiste motorhelm kiezen

Je gaat motorrijden. Of je gaat wéér motorrijden. Of iets daar tussenin. De motorkleding heb je al, maar je hebt nog geen goede helm. De vraag is dus: ‘welke helm past bij mij’? Een helm kies je niet zomaar. Je helm is van levensbelang voor je rijplezier. Vanwege de looks, maar ook voor je veiligheid Dus welke helm kies je?

3 verschillende types helmen

Er zijn eigenlijk drie verschillende soorten helmen: open helmen, integraalhelmen en systeemhelmen. Ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Hieronder een overzicht.

Open helm

De meest luchtige en eenvoudige is de open helm. Die beschermt alleen je schedel. En met een bril of vizier ervoor ook je ogen en/of je gezicht. Deze helm is ideaal voor brildragers en mooi weer rijders. Voordelen zijn de openheid en het gevoel van lucht en vrijheid. Nadelen zijn dezelfde openheid, windgeruis en de matige bescherming tegen vliegjes of steenslag.

Integraalhelm

De integraalhelm is de veiligste, maar ook de meest dichte helm. Hij loopt door tot voorbij je kin en beschermt je hele hoofd rondom. Met je vizier dicht zit je er helemaal ‘in’. Gladde integraalhelmen zijn in principe ook de stilste van allemaal. Voornaamste nadeel is dat ze heel dicht zijn. Daarom dat veel integraalhelmen via sleufjes en schuifjes te ventileren zijn, maar dat maakt ze meteen wel weer lawaaiiger.

Systeemhelm

Wil je kunnen switchen tussen de veiligheid van een integraalhelm en de vrijheid van een open helm? Dan kom je uit bij de systeemhelm. Daarvan kun je het kinstuk omhoog klappen. Je hebt dan een open helm als het kan, en een dichte als het moet. Nadelen zijn er ook: het veiligheidskeurmerk geldt vaak alleen als ze dicht zijn; het klapmechanisme maakt ze wat groter en zwaarder; en opengeklapt vangen deze helm aardig wat wind.

Let op de pasvorm

Tot slot, het allerbelangrijkste van je motorhelm: de pasvorm. Die moet precies goed zijn. Diverse helm merken bieden modulaire binnenbekleding, zodat je de pasvorm aan je gezicht kunt aanpassen. Koop een helm nooit zomaar online, maar ga uitgebreid passen en uitproberen, liefst met deskundig advies.

Meer weten over autorijden en motorrijden? Houd onze nieuwsberichten goed in de gaten!